Energiecoöperaties: maximaal lokaal eigendom

Visie

De energietransitie is niet mogelijk zonder grootschalige duurzame opwek. Of het nou gaat om zon, wind of duurzaam gas: de opwek van energie heeft invloed op het landschap. Daarom vinden we het belangrijk dat de lusten en de lasten eerlijk worden verdeeld in de directe omgeving. We stimuleren maximaal lokaal eigendom van grootschalige energie opwek.

Doel en resultaat

  • Maximaal lokaal eigendom realiseren bij grootschalige energieopwek in Zuidwest-Drenthe en de Kop van Overijssel.
  • Focus op lokale opwek, lokaal verbruik en lokaal profijt.
  • De energietransitie versnellen door samenwerking met lokale energiecoöperaties, kennisdeling en ondersteuning.

Inhoud

Het project doorloopt vier fasen: verkennen en uitwerken, structureren en formaliseren, ontwikkelen en het exploiteren door energiecoöperaties, grondeigenaren en eventueel investeerders.

In 2023/2024 onderzoekt Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe de mogelijkheden en de haalbaarheid van het project. Dit resulteert in een uitwerking van een aantal scenario’s die met de omgeving besproken worden. Eén van die scenario’s wordt verder uitgewerkt en geformaliseerd. Gelijktijdig vindt de besluitvorming door de gemeente plaats.

De ambitie is om dit in het vierde kwartaal van 2024 te laten plaatsvinden. Vanaf 2026 wordt het project uitgevoerd en gereed gemaakt voor exploitatie.

Relaties met andere projecten

Thema

Energie

Status

In ontwikkeling

Projectduur

2023 / heden

Nieuwsgierig naar alle projecten? Download hier ons bidbook