Samen werken aan initiatieven in Zuidwest Drenthe
ONZE PROJECTEN

De projecten van de Gebiedscoöperatie zijn zeer uiteenlopend, zowel qua omvang als qua inhoud. Van een supersnel glasvezelnetwerk tot toekomstbestendig wonen, en van nieuwe culturele activiteiten tot goed voedsel uit de eigen regio. Het kan gaan om eenvoudige, kortlopende activiteiten, maar ook om complexe meerjarige programma’s.
Ook hier gaat het om samenwerking en inspelen op veranderingen. We hebben een aantal thema’s gekozen waarop we actief investeren. Deze zijn hieronder nader toegelicht. Echter, er is veel mogelijk! Heb jij een idee of wil je meedoen aan één van onze projecten, ook als deze niet direct onder een thema vallen, neem dan contact met ons op.
Onze Thema's
Agro & Food
Onderwerpen die bij dit thema aan de orde komen zijn bodemgebruik, ketenverkorting en gezonde voeding. Door voedsel in de regio te produceren zorgen de betrokken partners samen voor verser voedsel en minder belasting van de omgeving. De Gebiedscoöperatie is initiator van nieuwe projectlijnen en aanjager van samenwerkingsverbanden om deze te lanceren.

Dubbel Drents Producten
Stropharia
Steeds meer agrariërs schakelen om van traditionele naar biologische landbouw. Maar ook binnen de biologische landbouw is een transitie gaande. Was vroeger iets biologisch als er met biologische bestrijdingsmiddelen werd gewerkt, nu zijn er onderzoeken gaande om ook in het agrarisch bedrijf circulair te gaan werken. Dit schept nieuwe mogelijkheden in afzet en bevordert de duurzaamheid van de regio.

Landbouwontwikkeling
De landbouw ontwikkelt zich in een hoog tempo. Bewust produceren stelt steeds nieuwe eisen aan agrarische ondernemers. De Gebiedscoöperatie heeft samen met belanghebbenden inhoud gegeven aan een toekomstgericht plan voor landbouwontwikkeling in de regio.

Regio Deal
Door verandering in omgeving en technieken kan de landbouw alleen nog maar produceren als dit op een maatschappelijk verantwoorde manier gebeurt. Vanuit het rijk is hiervoor een speciaal programma opgesteld. Wij willen hier graag aan meedenken. Hoe kun je het productieproces binnen de landbouw zo inrichten, dat het maatschappelijk en sociaal aanvaardbaar is? En zo, dat het tegelijkertijd ook voldoende bestaansmiddelen biedt voor de agrarische ondernemer?
Natuurinclusieve landbouw


Regeneratie landbouw
Circulaire economie
Dit thema heeft betrekking op het sluitend maken van kringlopen. Hierbij valt te denken aan het verwerken van bermgras tot plaatmateriaal of het omgaan met biologisch afbreekbare brandstoffen in ons woon- en leefgebied. De Gebiedscoöperatie brengt producenten, verwerkers en afnemers samen om dit verder te ontwikkelen.

Verwaarden Groene Reststromen
Eén van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw is het efficiënter omgaan met grondstoffen. De circulaire economie kan hierbij een antwoord bieden. Door afvalstoffen te hergebruiken als grondstof, wordt er minder een beroep gedaan op de natuurlijke bronnen. Ook is het goed voor de biodiversiteit. Optimaal gebruik van (groene) restmaterialen is daarom een belangrijk duurzaamheidsthema voor de komende jaren. Eén van deze restmaterialen is bermgras.
energie
Binnen dit thema onderzoeken we of en hoe energie op een milieuvriendelijke en duurzame manier kan worden opgewekt, maar ook hoe de transitie naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem, kan worden vormgegeven. We hebben samen met leveranciers en gebruikers een aantal pilots opgezet.

Energie
Het klimaat verandert wereldwijd,. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland klimaatneutraal zijn. Dit vraagt om een andere vorm van energievoorziening. Door over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, kan dit winst opleveren voor gezondheid, veiligheid en natuur. Deze noodzakelijke energietransitie zal een aantal jaar in beslag nemen.
Heel De Wolden Groen

