Samenwerken bij ontwikkeling lokale windenergie

Een terugblik! Op 6 september kwamen ruim 50 geïnteresseerden bij elkaar in Nijeveen voor een inspiratieavond rond grootschalig, lokaal op te wekken energie.

In samenwerking met 10 lokale energiecoöperaties heeft Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe de avond georganiseerd en specifiek ook inwoners en stakeholders uitgenodigd om zich te laten inspireren en informeren.

Het energie samenwerkingsinitiatief wil de regie voor grootschalige opwek van in eigen hand houden en streeft naar 100% lokaal eigenaarschap zodat alle lusten terugvloeien naar de omgeving. Lokale opwek, lokaal verbruik en lokaal profijt behoren tot de ambities.

Andres Bauer van Coöperatie Zuidenwind uit Limburg was uitgenodigd om vanuit ervaring te vertellen waarom samenwerken zo belangrijk is en wat er bij een dergelijk project komt kijken. De basis van toekomstig succes begint met een gericht beleidskader en bovenal een actieve rol van de omgeving in burger-energiecoöperaties. Hierbij is het allereerst van belang om gezamenlijk de lusten en de lasten in kaart te brengen en hoe deze zo eerlijk mogelijk vanuit een coöperatief model ‘verdeeld’ kunnen worden. Dit is het meest belangrijke vraagstuk, los van mogelijke locaties van de opwek.

In de aankomende maanden zullen de lokale energiecoöperaties, onder regie van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe, deze verkenning verder oppakken.

Wil jij meepraten over duurzame grootschalige energieopwek? Meld je bij je eigen lokale energiecoöperatie!

Coöperatie Westerveld, Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen, Coöperatie Reestdal Energie, Energiecoöperatie Duurzaam Ruinen/Ruinerwold, Coöperatie A32 Energie, Coöperatie Verduursaam Echt Meppel, Wapserveen Vol Energie i.o. en Coöperatie Steenergie willen onder leiding van GCZWD de krachten bundelen.